Matricea timpului

10:44

Am participat zilele acestea la un curs despre cum să devenim mai productivi. Un lucru care mi-a atras atenția a fost matricea timpului. Cu ajutorul ei putem să ne organizăm „to do-urile” și să le punem pe fiecare în căsuța în care ni se pare că aparțin. Spun “ni se pare” pentru că da, prima oară ai tendința să treci totul la Urgent și Important. Apoi trainerul te roagă să te mai uiți încă o dată peste prima căsuță și să îi spui cam ce ar merge trecut și la Important dar nu atât de Urgent. Pe măsură ce regândești situația lucrurile se mai aranjează și te miri când vezi că unele se pot amâna sau că altele nu sunt nici importante și nici urgente. Ultima căsuță este numită Spam iar trainerul zice să uiți complet de lucrurile trecute acolo. Orice ajunge în Spam e clar că doar îți consumă resurse, așa că trebuie scos din ecuație complet.

Pentru cei care vor să se organizeze cu ajutorul acestei metode iată cum arată. Este foarte simplu de folosit și dă cele mai bune rezultate atunci când ești sincer cu tine și îți iei un moment să regândești fiecare căsuță așa cum trebuie.  

Dar nu despre asta este vorba în acest post. Matricea timpului (îmi place că sună atât de SF) m-a făcut să mă gândesc la...timp. La timpul pe care îl petrecem trăind în căsuța 1, la Important și Urgent. Oare de ce totul trebuie să fie atât de dramatic? De ce trăim zi de zi în prima căsuță? Oare dacă nu ești într-o continuă agitațe nu pare că muncești destul? Oare intrăm în starea respectivă și fără să ne dăm seama devine un stil de viață? Oare dacă tratăm cu intensitate maximă orice lucru, viața pare mai puțin goală? Se pot umple golurile așa?

Aș vrea să pot scrie un articol deștept despre cum să nu mai trăiești în căsuța 1, dar nu sunt demnă de acest lucru. Sunt clipe când îmi dau seama că și eu sunt acolo. Am momente când mi se pare că trebuie să mă trezesc la 5 ca să fac niște lucruri foare urgente și importante: să spăl, să calc, să organizez biblioraftul de chitanțe, să fac liste cu ce am de făcut în săptămâna care urmează etc. S-a și întâmplat să mă trezesc pentru ele și multă vreme nu am avut nicun fel de revelație, mi se părea că sunt pe drumul cel bun. Drumul bun prin care pot face multe lucruri, multe, din ce în ce mai multe.  

Mi se părea că dacă fac multe lucruri sunt foarte eficientă și mă mândream cu lucrul ăsta. Doar că mă mândream cu lucruri, nu cu realizări. Da, biblioraftul meu de chitanțe este organizat pe ani, luni și furnizori, dar este asta o realizare? Mi-am dat seama că nu contează CÂTE lucruri faci, și ce ANUME faci. Așa că da, e o treabă și matricea asta a timpului, te ajută să te vezi din afară.

You Might Also Like

0 comentarii